Make your own free website on Tripod.com

Selamat Datang

 

SalamKu.com : Berita Dunia

:: MukaDepan   :: Berita Dunia

25/03/03


Disclaimer: This article has been translated without prior approval from its copyright owner for academic purpose, not for commercial use. Thus, if we receive any complaint from its owner, we will immediately remove this article without any delay. If you're the owner or its agent, kindly contact webmaster@salamku.com to complaint.  

Disclaimer: Artikel ini diterjemah tanpa kebenaran pemilik hakciptanya dan diterjemah  untuk tujuan ilmiah, buka komersil. Jika ada bantahan dari pemilik atau ejennya, artikel ini akan dibuang dengan serta-merta. Sila e-mail ke webmaster@salamku.com 


Iraq: Usaha selama 4,000 tahun

http://www.cbsnews.com/stories/2003/03/23/sunday/main545521.shtml

Mac 23, 2003 (CBS)


 (CBS)


 (CBS)


(CBS) CBS News correspondent Wyatt Andrews telah mengkaji sejarah panjang satu tanah yang kini dinamakan Iraq.

Greek tua memanggilnya  Mesopotamia, satu perkataan bermakna 'tanah diantara sungai-sungai' - sungai berlumpur Tigris dan sungai berliku-liku Euphrates. Disini bermulanya peradaban manusia ('buaian untuk tamaddun').

Ia menghasilkan ramai pemikir-pemikir besar, seperti orang-orang Sumeria yang mencipta satu daripada bahasa bertulis pertama, dan orang-orang Babylon, yang membina taman tergantung, satu daripada keajaiban dunia.

Ia menjadi tempat lahir penakluk-penakluk terkenal seperti Hammurabi yang memperkenalkan undang-undang balasan mata-untuk-mata; Nebuchadnezzar yang memusnahkan Jerusalem, sekitar tahun 600 B.C.; dan berkurun-kurun kemudian, Salahudin Al-Ayubi, pahlawan Muslim yang mengusir tentera Kristian Eropah.

Bahagian seterusnya hanya boleh dibaca oleh pelanggan-pelanggan Salamku-List.
Log-in Belum Langgan? Langgan Percuma:
Enter Password Protected Area
User Name:  
Password:  
    
Join the mailing list
Masukkan nama/nama samaran dan e-mail:
Nama:
Email:  
Langgan      Henti Langgan

:: MukaDepan   :: Berita Dunia